Twente Airport (IATA: ENS / ICAO: EHTW) is een civiele luchthaven. Het vliegveld ligt tussen de steden Enschede, Hengelo en Oldenzaal in de provincie Overijssel. Het vliegveld bevindt zich binnen het terrein van de Technology Base en kent een 3 kilometer lange start-/landingsbaan. Op het vliegveld bevinden zich diverse luchtvaartgerelateerde bedrijven. Twente Airport is onderdeel van de Gemeenschappelijke Regeling Technology Base. De Provincie Overijssel en de Gemeente Enschede participeren in deze regeling. 


Huidig Luchthaventerrein – Bron: www.enschede.nl

‘Nieuwe Luchthaven’

Sinds 30 maart 2017 is Twente Airport een civiele (regionale) luchthaven. Sinds het besluit om de vliegbasis Twenthe te sluiten in 2003 werd er gedacht aan een doorstart van het civiele gedeelte van de luchthaven. Het gebied werd geherstructureerd. De voormalige vliegbasis Twenthe werd opgedeeld in meerdere gebieden. De landingsbaan en het gebied noord daarvan vormen de huidige luchthaven (Twente Airport), welke onderdeel uitmaakt van het bedrijventerrein Technology Base. Het zuidelijke gedeelte van de voormalige vliegbasis is omgetoverd tot nieuwe natuur (EHS Luchthaven Twente), evenemententerrein (Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie) en diverse woonparken (o.a. ’t Vaneker).


ATZ Twente

Ter bescherming van het verkeer van en naar de luchthaven is een Aerodrome Traffic Zone (ATZ) aanwezig rondom de luchthaven. Een ATZ is een begrensd gebied in het luchtruim waarmee het overige luchtverkeer, ter bescherming van het luchthavenverkeer, wordt gewezen op het intensieve gebruik van dat deel van het luchtruim door luchthavenverkeer. Luchtvarenden wordt in de luchtvaartgids sterk aangeraden het aangewezen gebied te mijden. De luchtvaartgids is voor luchtvarenden leidend wat betreft de regels die in het luchtruim gelden. Verder wordt de ATZ Twente aangewezen als Radio Mandatory Zone (RMZ). Binnen de RMZ geldt de verplichting voor het luchtverkeer om contact te maken met Twente Radio (119,955 MHz) om intenties kenbaar te maken en informatie over de actuele situatie op de luchthaven uit te luisteren. Het luchtruim rond de luchthaven Twente is te beschouwen als ‘overig gebied’ met luchtruimklasse G. Het deel van de ATZ dat is gelegen binnen het naderingsluchtverkeersleidingsgebied Nieuw Milligen C, heeft de luchtruimklasse E.

Meer informatie over de ATZ is te vinden in het AIP.


Aerodrome Information

Runway(s)
05/23 (2406 x 45 m) – Asphalt

ATS Communication Facilities
Twente Radio – 119.955MHz (AD INFO)


General Aviation

Op Twente Airport zijn onder meer de Vliegclub Twente en de Twentsche Zweefvlieg Club (TZC) gevestigd.


Business Aviation

Twente Airport is de gehele week geopend voor zakelijk vliegverkeer, mits 24 uur van te voren aangemeld.


End-of-Life (EOL)

Sinds 2017 is het bedrijf Aircraft End-of-Life Solutions, kortweg AELS, gevestigd op Twente Airport. Zij deassembleren/ontmantelen vliegtuigen (narrow-/widebody’s) op duurzame wijze. Het bedrijf zit gevestigd in Hangar 8. AELS heeft als doelstelling om op jaarbasis 12 vliegtuigen te verwelkomen op het vliegveld voor ontmanteling.


Spotten

De start-/landingsbaan is goed te zien vanaf de speciaal aangelegde ‘Spotters hill‘.

Meer over het natuurgebied rondom de Technology Base vindt u op de site van Vliegbasis Twenthe.

Neem ook een kijkje op de website van EHTW Spotters.

Belangrijke mededeling
Het is niet toegestaan om van de paden af te wijken binnen het natuurgebied rondom de Technology Base/Twente Airport.
Dit is verboden terrein! (Art. 461 WVS)


Bezoek ook de officiële website van Twente Airport.